CROATIA
APARTMENTS

SREDNJA DALMACIJA - REGIJA SPLIT

MOČVARA PANTANA

Močvara Pantana se nalazi u blizini Trogira. Prije nekoliko stoljeća močvara je zauzimala puno veću površinu, ali s vremenom i urbanizacijom se smanjila na današnju veličinu. Močvara Pantana je primjer klasične močvare na Jadranskoj obali, mješavina slatke i slane morske vode, što je vrlo specifično. U močvari se nalaze razne ribe a uglavnom služi pticama selicama za odmor na njihovim dugim putovanjima. Proljeće je najbolje vrijeme za gledanje ptica.

Split

STARO MASLINOVO STABLO

U mjestu blizu grada Split, u Kaštel Štafiliću, nalazi se staro maslinovo stablo koje je zaštićena prirodna ljepota. Maslina je stara otprilike 1 500 godina a pripada vrsti iz Južne Italije ili Grčke. Ova činjenica čino ovo maslinovo stablo još zanimljivijim, jer ova sorta ne raste na ovim područjima.

Split

BOTANIČKI VRT

Botanički vrt se nalazi u osnovnoj školi "Ostrog" u Kaštel Lukšiću. Napravljen je 1976 godine kada se škola gradila. Površina botaničkog vrta je 4 hektara a izgrađen je zahvaljujući entuzijamzmu profesora i učenika. U početku nije bilo velikih ambicija za izgradnju botaničkog vrta, ali kako je vrijeme prolazilo vrt je dostigao veliki broj kvalitetnih autonomnih i egzotičnih vrsta biljaka.

Split 

RIJEKA JADRO

Gornji tok i izvor rijeke Jadro je zaštićen od 1984 godine kao specijalno mjesta za nauku o ribama. U Jadru se nalazi podvrsta pastrve koja je jedinstvena, rijetka i ima veliku vrijednost a smatra se i ugroženom vrstom.

Split 

POLUOTOK MARJAN

Marjan Splitu znači dvije stvari, simbol je grada Splita i važni dio njegove prošlosti. Građani Splita su prilično vezani za Marjan a bio je i inspiracija mnogim umjetnicima. Možemo reći i da je mit građanima Splita. Park šuma Marjan nalazi se na velikoj površini koja je prekrivena sa borovom šumom, livadama, plodnom zemljom, obalom i parkom Sustjepan. Marjan je odlično mjesto za piknike a plaže su ljeti prepune kupača. Na sjevernoj strani, u uvali Bene, možete naći razne prehrambene i rekreacijske objekte koji se nalaze u šumi koja širi skoro do mora. Marjan je zatvoren za promet automobilima pa je idealno mjesto za ugodnu šetnju u hladovini šume. Sa vrha Marjana se pruža veličanstveni pogled na Split kojega ne bi smjeli propustiti. Na Marjanu se nalaze mnogi spomenici, ostaci Ilirske tvrđave, Židovsko groblje, crkve, kapelice, pustinjske kuće...

Split

ŠPILJA VRANJAČA

Špilja Vranjača se nalazi blizu Kotlenice u zaleđu Splita a pronađena je 1903 godine. Za Vranjaču se kaže da je najljepša špilja u srednjoj Dalmaciji, tipična za Dalmaciju, formirana u mineralnom vapnencu. Sastoji se od dvije velike hale i puta koji ih povezuje. Špilja je vrlo impresivna i bogata raznim oblicima koji su specifični za ovakve špilje. Dubina je oko 65 metara a dužina je oko 300 metara. Špilja Vranjača je prilično pristupačna i atraktivna za turiste zbog njenog interijera i okoline, blizu se nalazi veliki parking.

Split

KANJON RIJEKE CETINE

Kanjon rijeke Cetine proteže se od grada Omiša do 10 kilometara uzvodno. Kanjon Cetine je jedan od nevjerojatnih geomorfoloških fenomena koji je nastao od rijeke Cetine, tipične Dalmatinske rijeke. Između planine Mosor i brda poviše Omiša rijeka Cetina se urezala u podnožje vapnenca i stvorila do 300 metara dubok kanjon. Na nekim mjestima rijeka je potpuno mirna a na nekima teče prilično brzo. Kanjon Cetine je predivno mjesto pogodno za odmor a ukoliko želite malo akcije možete otići na rafting ili šetnju uz kanjon sa vodičima.

Split

HRAST MEDUNAC

Hrast medunac u Donjim Brelima je star preko 300 godina, a zbog njegove veličine dominira krajolikom. Vrlo je malo ovako velikih hrastova na Jadranskoj obali.

Split

BRELA

Zbog guste borove šume, prekrasnih plaža, kristalno čistog mora i izvora pitke vode Brela su jedna od najljepših turističkih destinacija u Dalmaciji. Prekrasna borova šuma se nalazi blizu plaža. Brela imaju šetnice uz more a tu se nalaze i mnogi restorani pa možete uživati u Dalmatinskim specijalitetima i plodovima mora.

Split

PROLOŠKO BLATO

Prološko blato je veliko močvarno područje smješteno u Imotskom polju. Jedan dio močvare je samo dio godine pod vodom a jedan dio je stalno pod vodom (Prološko jezero). Zbog močvarnih ptica koje ovdje odmaraju na svojim dalekim putovanjima Prološko blato ima veliku ekološku vrijednost. U periodu visokog vodostaja, kada je cijelo blato preplavljeno, vidi se samo jedan mali otočić koji se zove Manastir. Tako se zove jer su na njemu Franjevci izgradili samostan 1453. Prema legendi, redovnici su, bojeći se učestalih Turskih napada, punili jame vodom tako da bi mogli držati vodu cijelu godinu i tako se braniti od Turaka.

Split

RIJEKA VRLJIKA

Gornji tok rijeke Vrljike, izvor i područje oko njega široko je oko 100 metara i zaštičeno je zakonom. Ova rijeka je od velike važnosti zbog svojih raznih endemskih vrsta i različitih vrsta ribe.

Split

CRVENO JEZERO I MODRO JEZERO

Najbolji primjer specifične hidrografije i morfologije Dalmatinskog krša su Crveno Jezero i Plavo Jezero koji se nalazi blizu Imotskog. Oba jezera imaju karakterističan oblik, dimenzije, boje i pripadaju takozvanim špiljskim jezerima.

Crveno Jezero je smješteno 1.5 kilometara sjeverozapadno od Imotskog. Obala je uglavnom crveno-smeđe boje zbog koje je jezero i dobilo ime, a obala je skoro kompletna smještena vertikalno.

Modro Jezero je blizu Imotskog a duboko je oko 200 metara. Najveća širina je oko 500 metara a dugo je oko 800 metara. Ove dimenzije često variraju jer ljeti jezero zna i presušiti. Voda je čista i plave boje a po tome je jezero i dobilo ime. Obala nije tako strma kao i kod Crvenog Jezera pa postoji i put do same površine jezera. Ljeti je jezero popularno kupalište a Imočani tradicionalno igraju nogomet u njemu kada presuši.

Galipovac, Lokvičići i Knezović Jezera pripadaju grupi jezera Lokvičići. Ova jezera nisu popularna kao Crveno Jezero i Modro Jezero jer nisu tako pristupačna ali zbog toga imaju dodatnu dozu divljine i netaknute prirode.

Split
Pročitajte više o gradovima regije Srednja Dalmacija - Regija Split:
Makarska     
Pronađite tekstove i slike Hrvatskih regija:
Ili pronađite privatni smještaj u glavnim Hrvatskim regijama:

 

Go to Home page

Medulin1jpgHvar8jpg
Pula3jpgDalmacijasibenikkornati7jpg
Biogradnamoru1jpgTribunj2jpg
Tucepi4jpgSutivan5jpg
Hvar11jpgBol3jpg
Dubrovnik8jpgLopud3jpg
Necujam2jpgKorcula6jpg
Murter3jpgDalmacijasibenikkornati4jpg
Croatiaaccommodation03jpgDalmacijasibenikkrka1jpg
Vinisce1jpgSplit2jpg
Croatiaaccommodation04jpgVelaluka7jpg
Opatija8jpgZadar2jpg
Croatiaaccommodation01jpgCroatiaaccommodation02jpg
Croatiaapartments01jpgCroatiaapartments02jpg
Croatiaapartments03jpgCroatiaapartments04jpg